ارسال داده های محرمانه با طراحی این سیستم امکان پذیر است.
والكر راث، استاد علوم كامپیوتر دانشگاه آزاد برلین، در حالِ كار بر روی پروژهای به نام ادلیكس (AdLeaks) است كه هدف آن ایجاد سیستمی است كه به افراد امكان آن را میدهد كه از طریق اینترنت دادهها را ارسال كنند اما خود دیده نشوند.
به گزارش شبکه خبری دولت الکترونیک, سیستم ادلیكس كه هماكنون مراحل آزمایش و بررسی را میگذراند، بخشی از پروژۀ EU CONFINE است. نخستین نسخۀ برای دانلود در دسترس است. برای مثال، انتقال داده بدون آنكه ارسالكنندۀ آن دیده شود برای افشاگران بسیار مهم است. اینها افرادی هستند كه اطلاعات داخلی سازمان خود را در اختیار دارند و در مورد فساد شركت یا مقامات رسمی به عموم اطلاعرسانی میكنند.
مارك كلوین یك نمونه از این افراد است و اخیراً نیز ادوارد اسنودن این موضوع را افشا كرد كه مؤسسۀ امنیت ملی ایالات متحده (NSA) اطلاعات ارسالی از طریق اینترنت را تحت نظارت دارد.
بحث اخیر به شدت مبتنی بر برنامۀ PRISM است كه اخیراً به عموم معرفی شده است. این برنامه به NSA اجازه میدهد كه به دادههای ذخیرشدۀ كاربران توسط گوگل، اپل، مایكروسافت، و شركتهای دیگر دست یابد. چیزی كه اغلب فراموش میشود این است كه NSA از طریق ارتباطات مبتنی بر فیبرهای نوری نیز مستقیماً به دادهها دسترسی دارد و بخش بزرگی از ارتباطات از همین طریق انجام میگیرد. این موضوع شامل محتوای ارتباطی لورفته و نیز دادههای مربوط به تماسهای تلفنی است كه نشان میدهد چه كسی با چه كسان دیگری در چه زمانی تماس گرفته است.
پروفسور والكر راث افشاگرانی چون اسنودن را تحسین میكند و معتقد است كه همه جرأت آن را ندارند كه دست به این گونه اقدامات بزنند زیرا این كارها موجب از دست رفتن شغل و پیگردهای قانونی میشود. وی میگوید حتی افشاگرانی كه به طور ناشناس عمل میكنند، با انتقال اطلاعات از طریق اینترنت دست به خطر زدهاند زیرا اطلاعاتی كه NSA گردآوری میكند امكان ردگیری تماسها و ارتباطات اینترنتی را به سازمانها میدهد. به گفتۀ پروفسور راث، رمزگذاری چیزی را در این زمینه تغییر نمیدهد و بهتر است از خدماتی استفاده شود كه موجب ناشناس ماندن شخص میشود. این گونه خدمات، مانند تور، ارتباطات را از طریق كامپیوترهای مختلف ارسال میكنند و منشأ آنها را پنهان میسازد.
البته معلوم نیست این اقدام به تنهایی برای انتقال اطلاعات مؤسسهای چون NSA كافی باشد. پروفسور راث میگوید: “استفاده از تور ممكن است باعث شود كه شخص مظنون به نظر برسد.” شبكۀ تور همچنین تلاش میكند تا ارتباطی با تأخیر اندك را شكل دهد زیرا با تحلیل ترافیك شبكه از طریق شنود میتوان دریافت كه كاربران در چه زمانی دادهها را ارسال كردهاند و این دادهها در چه زمانی به مقصد رسیدهاند. با تعدد تكرارها میتوان ارتباطات مربوط به هر فرد را شناسایی كرد. به گفتۀ پروفسور راث، اگر كاربر و سرور هر دو در ایالات متحده باشند، NSA احتمالاً قادر به چنین تحلیل ترافیكی خواهد بود.
همین خطر تحلیل ترافیك دادهها منجر به آن شد كه پروفسور راث و گروهی از دانشجویانش به یافتنِ راهی دیگر دست بزنند. آنها با همكاری استاد علوم كامپیوتر، سون دیتریچ از مؤسسۀ فناوری استیونس در نیوجرسی، دست به ساختِ سیستمی زدهاند كه حتی در صورتِ نظارت كامل بر اینترنت، امكان انتقال دادههایی را كه به راحتی قابل ردگیری نیستند فراهم میآورد.
سیستم ادلیكس ویژگیهای بارز دادههای ارتباطی را از آنها میگیرد. این سیستم از برنامههای كوچكی استفاده میكند كه در اكثر وبسایتها برای تعاملی كردن و پویاسازی به كار میروند. این نوع برنامهها كه در سایتهای متعارف وجود دارند، در مواقع لزوم پیامهای خالی را به طور خودكار رمزگذاری و به سرور ادلیكس منتقل میكنند. افشاگران میتوانند با استفاده از مرورگری اصلاحشده، پیامهای محرمانه را به جای پیامهای خالی رمزگذاری كنند. مراقبانی كه بر اینترنت نظارت میكنند نمیتوانند این دو نوع پیام را از هم تشخیص دهند و به این ترتیب، نظارتكننده نمیتواند معنی دادۀ ارتباطی را درك كند. نرمافزار لازم برای این كار نیز بدون نیاز به دانلود به همین طریق در اختیار كاربران قرار گرفته است.