به گزارش شبکه خبري دولت الکترونيک، شاید دیگر زمان آن فرا رسیده که کمی منظور خود را از گفتن «کروم» یا «فایرفاکس» دقیقتر کنیم: کدام یک؟ مرورگر یا سیستم عامل؟
این پرسش را از آن روی باید پرسید که اکنون هر دو شرکت گوگل و موزیلا پا را از گلیم خود فراتر گذاشتهاند و با گذر از رقابت در طراحی مرورگرهای اینترنت به رقابت در دنیای پیچیده سیستم عاملها پای گذاشتهاند. البته گوگل در این میان تا اندازهای پیشتاز بوده است، اما فایرفاکس پر سر و صداتر.
سیستم عاملی برای گوشی های هوشمند و تبلت
البته هماکنون سیستم عامل فایرفاکس، تنها برای گوشیهای هوشمند و تبلتها طراحی و منتشر شده و هنوز خبری از نسخههای دسکتاپ آن برای سیستمهای PC نیست. همچنین باید اشاره کرد که این سیستم عامل به گونهای نیست که بتوان آن را روی گوشی یا تبلت نصب کرد، بلکه باید برای دیدن آن، حتما گوشی یا تبلتی را که از پیش سیستم عامل فایرفاکس روی آن نصب شده، خریداری کرد!
اما با توجه به این محدودیت، باید پرسید که چرا موزیلا در بازار سیستمهای عامل رقابت میکند؟
در واقع موزیلا سازمانی غیر انتفاعی است که خود را وقف بهبود فضای وب کرده است (بر خلاف مایکروسافت، گوگل و اپل که کاملا انتفاعی هستند) و در واقع ارائه سیستم عامل فایر فاکس را یک رقابت در بازار موبایل میبیند.
این سازمان معتقد و مؤمن به نرمافزارهای تحت وب و متن باز است و هدف خود را جایگزین کردن نرمافزارهای استاندارد با نمونههای تحت وب آنها تعیین کرده. این امر با گسترش سریع نفوذ اینترنت و گذران بیشتر وقت کاربران در مرورگرها، بیش از همیشه موضوعیت یافته و شانس سیستم عامل فایرفاکس را بالا برده است!
در واقع به بیان ساده باید گفت که هدف موزیلا از ارائه این سیستم عامل، به ارمغان آوردن و ایجاد نرمافزارهای تحت وب درجه اول به سیستمهای موبایل و رقابت با روند رو به گسترش فضای مالکانه و خصوصی انتفاعی از سوی شرکتهاست.
تفاوت های این سیستم عامل در چیست؟
همان گونه که باید تاکنون حدس زده باشید، سیستم عامل فایرفاکس، برنامهها و نرمافزارها را به شکل «سنتی» یا ذاتی آن اجرا نمیکند. در عوض، هر نرمافزاری در سیستم عامل فایرفاکس، یک نرمافزار تحت وب و برنامهنویسی شده با HTML و Java Script است. البته شاید هر یک از این نرمافزارها «سنتی» نیز اجرا شوند، ولی هنوز بنا به ماهیت خود، تحت وب هستند.
برای این منظور، موزیلا تعداد متنوع و بسیاری از توابع API یا رابطهای کاربری برنامهها را به سیستم عامل خود افزوده که به برنامههای تحت وب اصلی اجازه میدهند با سختافزارهای سیستم ارتباط برقرار کنند؛ برای نمونه، در این سیستم عامل، شمارهگیر گوشی شما نرمافزاری است که کامل با HTML و Java Script برنامهنویسی شده و بومی اجرا میشود، ولی از فناوری وب و متن باز برخوردار است؛ به این معنا که شما در نظریه میتوانید کد این برنامه را باز کرده و ببینید، همان گونه که میتوانید کد صفحات وب را ببینید!
اما برای آنکه این سیستم عامل بتواند با رقبای بزرگی چون اندروید، زورآزمایی کند، نیازمند آن است که سطح و گستره برنامههای خود را تا حد ممکن افزایش و توسعه دهد. برای این منظور موزیلا اقدام به راهاندازی بازار نرمافزارهای کاربردی خود به نام Firefox Marketplace کرده (اینجا) که در واقع مرجع اصلی نرمافزارهای سیستم عامل فایرفاکس است.