اگنا – هرچند اینترنت پدیده قرن جدید است و سابقه چندانی ندارد اما به خوبی توانسته جای خود را در زندگی مردم باز کند و به وسیله ای ضروری در زندگی روزمره تبدیل شود. اکنون بسیاری از شرکت ها با توجه به این نیاز، ایده دستیابی به اینترنت در هرجا و مکان را تجاری سازی کرده اند.
آنها برای این منظور هر وسیله ای را به کانون وای فای تبدیل می کنند. به این ترتیب در سال های آتی با انبوهی از دستگاه ها روبرو خواهیم شد که دو کاربرد دارند. به عبارت دیگر علاوه بر کارکرد معمول خود، اینترنت بی سیم را نیز فراهم می کنند. در همین زمینه یک شرکت تهیه کننده سطل آشغال های شهری دست به ابتکار جالبی زده است.
زمستان گذشته شرکت مدیریت زباله Bigbelly دو سطل آشغال هوشمند در مرکز منهتن را به اینترنت بی سیم مجهز کرد که هرکدام سرعتی معادل 50 تا 75 مگابیت به ازای هر ثانیه فراهم می کنند. این سرعت برای دانلود کردن یک فیلم با کیفیت HD طی 9 دقیقه یا آپلود کردن 200 عکس طی 27 ثانیه کافی است.
اکنون این شرکت می خواهد تعداد بیشتری از سطل های زباله هوشمند و سطل های بازیافت خود را در شهر نیویورک به کانون اینترنت وای فای (Wi-Fi hotspot) تبدیل کند. شرکت «بیگ بلی» اکنون از شهردار نیویورک درخواست وام کرده تا سطل های زباله مجهز به وای فای را در محله های محروم از خدمات فناوری نصب کند.
همچنین این شرکت قصد دارد برنامه های آزمایشی بیشتری در سال جاری اجرا کند و در پاییز امسال با تایید هیات مدیره سطل آشغال های هوشمند بیشتری را به طور کامل به کار گیرد. همچنین شهرهای دیگر در آمریکای شمالی نیز به زودی صاحب سطل زباله های مجهز به اینترنت بی سیم مخصوص خود خواهند شد.
نکته جالب درباره سطل آشغال های «بیگ بلی» آن است که علاوه بر زیبایی کاربرد های مختلف دارند. انرژی مورد نیاز سطل آشغال ها توسط پنل های خورشیدی تامین می شود. همچنین آنها مجهز به حسگرهایی هستند که میزان پر بودن و بوی نامطبوع سطل را اندازه گیری می کند و به مسئولان جمع آوری زباله اطلاع می دهد که چه زمان باید اقدام به خالی کردن سطل ها کنند.
برخی دیگر از انواع این سطل آشغال های هوشمند، به محض پر شدن، زباله ها را فشرده می کنند. اضافه کردن اینترنت بی سیم وای فای به سطل زباله های هوشمند در خیابان ها دیگر اجازه نمی دهد آسمانخراش ها سیگنال های اینترنت بی سیم را مسدود کنند. بنابراین شهروندان در نقاط کور به اینترنت دسترسی خواهند داشت.
علاوه برسطل های زباله هوشمند، باجه های تلفن در نیویورک نیز اکنون با ایستگاه هایی به نام «لینک» جایگزین شده اند تا اینترنت وای فای را برای شهروندان فراهم کنند. این ایستگاه های مجهز به اینترنت وای فای در حقیقت ایستگاه های رایگان شارژ، برقراری تماس داخلی رایگان نیز هستند. همچنین لوحه هایی مجهز به اطلاعات شهری در این ایستگاه ها وجود دارد.
نخستین« لینک» از پایان سال جاری فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و به تدریج 10 هزار نمونه دیگر در 5 شهر دیگر نصب و راه اندازی خواهند شد که هزاران مورد آن اینترنت وای فای رایگان در اختیار مردم قرار می دهند.
اما چگونه می توان تمام این خدمات را به صورت رایگان ارائه کرد؟ سطل های زباله هوشمند و باجه های تلفن می توانند خدمات تبلیغاتی نیز انجام دهند. موسسه CityBridge کنسرسیومی است که ایستگاه های «لینک» را مدیریت می کند .
این موسسه تخمین می زند عایدی خالصی که در 12 سال نخست اجرای طرح در شهرها به دست می آید به 500 میلیون دلار برسد. در آن زمان شاید نیازی نباشد به جایی بروید که اینترنت وای فای ندارد.